Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Αρχαία Ολυμπία

      Με τις καλύτερες εντυπώσεις, μικροί και μεγάλοι, επιστρέψαμε από την εκδρομή που πραγματοποιήσαμε στον τόπο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαιότητα,  την Αρχαία Ολυμπία. 
      Με τον καλό καιρό σύμμαχό μας, ξεκινήσαμε την ξενάγησή μας από το Ναό του Δία, όπου βρισκόταν και το χρυσοελεφάντινο άγαλμά του, ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, έργο του γλύπτη Φειδία. Ο ξεναγός μας, προσάρμοσε την ξενάγηση στην ηλικία των παιδιών εμπλουτίζοντάς τη με εικόνες προσομοίωσης των μνημείων, όπως εκείνα ήταν όταν στέκονταν ακόμη όρθια.
        Συνεχίσαμε θαυμάζοντας το γυμνάσιο, τον τόπο προπόνησης των αθλητών, για να καταλήξουμε στο στάδιο. Εκεί, οι μαθητές αγωνίστηκαν ανά ηλικιακή ομάδα και ανά φύλο. Οι συμμαθητές τους στην εξέδρα πανυγήρισαν τους νικητές και στο τέλος τους απονεμήθηκε ο κότινος, το στεφάνι από κλαδιά ελιάς που δινόταν ως βραβείο στους νικητές, διασφαλίζοντάς τους αιώνια δόξα. Στο τέλος, κατευθυνθήκαμε στον χώρο που έκαιγε ασταμάτητα η Ολυμπιακή φλόγα και είδαμε εικόνες από την τελετή αφής που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια, πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. 
       Αποχωρίσαμε από τον χώρο, από τη μια χαρούμενοι για όσα είδαμε και μάθαμε στον μοναδικό αυτό χώρο, από την άλλη λυπημένοι που ο περιορισμένος χρόνος μας δε μας επέτρεψε να επισκεφτούμε το μουσείο.  Δώσαμε, ωστόσο, υπόσχεση, πως κάποια στιγμή θα επιστρέψουμε να ολοκληρώσουμε την ξενάγησή μας στο πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας...

Η ξενάγηση αρχίζει...



Ακούμε με προσοχή για τα αρχαία αθλήματα...

Οι μικροί μαθητές στοχάζονται κοιτώντας τα απομεινάρια μιας άλλης εποχής...

"Ευγενής άμιλλα" και "Ολυμπιακή εκεχειρία", κάποιες από τις λέξεις που υποσχεθήκαμε στον ξεναγό μας να μη ξεχάσουμε φεύγοντας... 

Ο αγώνας αρχίζει...

Ο πρώτος έχει ήδη τερματίσει... Ας είναι, δεν τρέχει κανείς κάθε μέρα στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας!

Μια ομαδική φωτογραφία και πολλές αναμνήσεις...



   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου